Teraz trzeba poczekać aż dobrze wystygnie |
400 g płatków owsianych błyskawicznych
200 g mąki pszennej
350 g miodu wielokwiatowego
15 g cynamonu
100 g posiekanych orzechów ziemnych ( użyłem ziemnych, bo akurat miałem, ale mogą być inne )
3/4 szklanki oleju
2 jajka
100 g słonecznika
3/4 tabliczki gorzkiej czekolady ( starta na tarce )
można dodać bakalie: żurawina, morele, śliwki, figi ( ja nie przepadam, dlatego sobie darowałem )
miałem jeszcze w zapasie woreczek wiórek kokosowych, ale zapomniałem ich dodać :/
Przygotować: blacha do pieczenia 20 na 30 cm, wyłożyć ją dokładnie papierem do pieczenia, rozgrzać piekarnik do 180 stopni, dwie miski ( mniejsza i większa )
W mniejszej dokładnie wymieszać miód, olej, jajka
W większej całą resztę, tak żeby dobrze się składniki wymieszały
Teraz zawartość mniejszej dolewamy do większej i wszystko bardzo dokładnie mieszamy, aż powstanie w miarę jednolita masa, gotowe błotko przekładamy na blachę, ubijamy i równomiernie rozprowadzamy
Całość do wcześniej rozgrzanego piekarnika ( bez termoobiegu ) na 30 - 35 minut. po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystygnięcia ( ja zostawiłem na noc ), przekładamy całość na deskę i kroimy na batoniki, ja zawijam je w folię aluminiową i wkładam po 3 sztuki do woreczka śniadaniowego.
Wyszło 25, więc 1zł / sztuka |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz